Hondenbrigade

 

Honden zijn tegenwoordig niet meer weg te denken als partner van een beveiligingsbeambte. Een extra paar ogen, oren en neus dat beter ontwikkeld is dan bij de mens.

Honden die in de beveiliging worden gebruikt zijn over het algemeen Mechelse Herders. Deze honden hebben na een intensieve training samen met hun geleider een examen afgelegd, hetzij als KNPV-hond of als bond voor de diensthond. Dit examen wordt iedere 2 jaar herhaald dus tussendoor moet er minimaal 1x per week getraind worden.

3

De Hond moet fit en scherp blijven om blindelings op hem te kunnen vertrouwen. De hond wordt beschouwd als een geweldsmiddel daar hij in de wet meteen onder het vuurwapen komt. Je moet dus als geleider weten waar je mee bezig bent en niet voor iedere kleinigheid de hond inzetten. De hond wordt puur gebruikt ter preventie. Indien het niet anders kan, bijv. omdat je zelf wordt aangevallen, dan zet je de hond in. De hond kan ook gebruikt worden in een achtervolging, waar de mens het fysiek laat liggen gaat de hond verder.

De diensthond is op diverse terreinen inzetbaar:

- Bouwterrein: om diefstal en vandalisme op een bouwterrein te voorkomen zijn deze vaak middels een omheining afgesloten. Dit is vaak niet voldoende. Door te surveilleren met een diensthond langs de omheining laten de dieven hun inbraakpoging vaak achterwege.

- Feestterrein (evenementen): bij de opbouw en afbouw van een feestterrein kan 's nachts de bewaking gedaan worden door een beambte met diensthond. Vaak wordt dit door verzekeringsmaatschappijen als eis gesteld.

 

Indien er tijdens het evenement zich een calamiteit voor doet (bijv. een vechtpartij) kan de diensthond worden ingezet ter afschrikking.